BLOG

CZEKOLADOWE GOFRY Z KOKOSOWYM KREMEM

Dziś mam przepis na czekoladowe gofry z kokosowym kremem dla tych wszystkich, którym brakuje tego smakołyku na diecie szczególnie latem.  Dla mnie wakacje kojarzą się głównie z goframi, plażą i zimnymi napojami.

Dlatego ostatnio wcinam gofry na swój drugi posiłek niemalże każdego dnia. Pakuję je w pudełko zabieram na plażę, łódkę lub wycieczkę rowerową. Mogę powiedzieć, że ratują mi życie na diecie. Chyba każdy kto dba o zdrowi i szczupłą sylwetkę wie o czym piszę. Kolejny raz stawiam na prostotę: używam składników, które zawsze mam w kuchennej półce i kieruję się zasadą im mniej składników tym lepiej. Oczywiście czekoladowe gofry z kokosowym kremem są bez glutenu, cukru i nabiału-jak zawsze u mnie.

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE GOFRY:

-50g mąka ryżowa
-jajko
-5ml oleju kokosowego
-łyżka kakao
-50ml mleka bez laktozy lub roślinnego (można dać więcej mleka, masa nie może być zbyt gęsta)
-łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

-20g odżywka białkowa o smaku kokosa*
-50ml mleka kokosowego (część stała) np. Aroy lub Real Thai

*zamiast odżywki można dodać łyżkę ksylitolu/erytrolu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na początku należy rozgrzać gofrownicę i posmarować ją olejem np. kokosowym.
  2. Składniki na czekoladowe gofry dokładnie wymieszać.
  3. Gotową masę wlać na gofrownicę i piec przez ok 5 min.
  4. Składniki na krem kokosowy również wymieszać, jeśli masa będzie zbyt gęsto można dodać odrobinę wody.
  5. Gofry posmarować kremem kokosowym i podawać z ulubionymi owocami.

Z podanych składników wychodzą 2 gofry.

Wartości odżywcze podane na jedną porcję, która może być posiłkiem.

Kcal Białko Węglowodany Tłuszcz
525 kcal 29g 48g 24g

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *