BLOG

FIT SPAGHETTI BEZ GLUTENU!

Fit spaghetti bez glutenu to już drugi na blogu przepis z serii tradycyjnie, ale fit. Poprzedni przepis KOTLETY MIELONE W SOSIE PIECZARKOWYM bardzo Wam się spodobał, dlatego postaram się regularnie wrzucać inspiracje na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw.

Zamiast tradycyjnego pszennego makaronu użyłam makaron kukurydziany, który kupicie w Lidlu za ok 4 zł.Także nie szukajmy wymówek, że zdrowe jedzenie jest drogie, bo zawsze można znaleźć jakieś tańsze rozwiązanie. Możecie również użyć makaronu ryżowego lub każdego innego bez glutenu.

SKŁADNIKI:

-100g kukurydzianego makaronu spaghetti
-240g mięsa mielonego z indyka
-20 ml oliwy z oliwek
-4 pieczarki
-papryka
-1 mała cebula
-2 pomidory
-passata pomidorowa
-sól, pieprz, czosnek
-świeża bazylia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na 10ml oliwy. Następnie podsmażyć pokrojone pieczarki, paprykę i pomidory. W trakcie smażenia można dolać na patelnię niewielką ilość wody, wtedy warzywa będą bardziej miękkie.
  2. W tym czasie należy doprawić mięso według uznania i smażyć na 1oml oliwy z oliwek.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy do nich passatę pomidorową i trzymamy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
  4. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  5. Gotowe fit spaghetti dekorujemy świeżą i pachnącą bazylią.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

KCAL Białko Węglowodany Tłuszcz
 863 kcal  45g  80g  38g

Z podanych składników otrzymujemy 2 porcje dania.

 

SMACZNEGO ŻYCZY NATFIT!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *