BLOG

IDEALNY LUNCH BOX DO PRACY LUB SZKOŁY

Coś dla prawdziwych słoikowców, czyli idealny lunch box do pracy lub szkoły!

Jeśli znudziło się Wam się jedzenie z pudełka zawsze możesz spakować swój lunch do słoika 🙂 a tak serio to taki lunch w  słoiku wygląda bardzo apetycznie! Oczywiście nie będzie też osoby, która nie spyta co masz dziś na obiad.

Można zrobić kilka porcji takiego dania, zalać je sosem wstawić do lodówki i zjadać przez kolejne 2 dni. Wtedy gotowanie i tracenie czasu na przygotowywanie posiłków masz z głowy na następne dni. Oczywiście tak samo możesz spakować jedzenie w pudełka.

Ważne jest komponowanie posiłków. Każdy wartościowy posiłek powinien składać się z białka, tłuszczy i węglowodanów.

Poniżej podaję Wam podstawową listę źródeł makroskładników:

Przykładowe źródła białka:

-mięso
-ryby
-rośliny strączkowe
-nabiał

Przykładowe źródła węglowodanów:

-kasze (gryczana, jaglana itd)
-ryż (basmati, brązowy, dziki itd
-ziemniaki
-pieczywo, najlepiej chleb żytni na zakwasie, gryczany, jaglany

Przykładowe źródła tłuszczy:

-oliwa z oliwek
-olej kokosowy
-masło klarowane
-orzechy
-awokado

Mój posiłek zawiera białko w postaci piersi z indyka, węglowodany z komosy ryżowej (jest ona również bogata w białko), miodu i warzyw oraz tłuszcz z oliwy z oliwek.

Składniki na jedną porcję:

-150g piersi z indyka
-60g komosy ryżowej
-15 ml oliwy z oliwek
-łyżeczka miodu
-łyżeczka sosu balsamico
-łyżka soku z cytryny
-pół papryki
-1/4 kubka fasoli czerwonej
-1/4 kubka kukurydzy
-marchewka
-garść pomidorków koktajlowych
-sałata
-ulubione przyprawy do mięsa

Sposób przygotowania:

-Pierś z indyka kroję w kostkę i przyprawiam ulubionymi ziołami oraz solą morską. Następnie podsmażam na patelni.
-Komosę ryżową gotuję według zaleceń na opakowaniu.
-W tym czasie myję i kroję warzywa oraz przygotowuję sos z oliwy, balsamico, miodu i cytryny.
-Układam warstwy: zaczynam od komosy, papryki, fasoli, kukurydzy, marchewki, następnie dokładam indyka, pomidorki i sałatę. Całość polewam sosem i przechowuję w lodówce.

 

Dajcie znać czy Wam smakowało?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *