BLOG

KOKOSOWE ,,PTASIE MLECZKO” Z NASIONAMI CHIA

Pewnie już zdążyliście zauważyć, że na blogu przeważają przepisy na słodkości tym razem wyczarowałam kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i mango galaretką.

W domu mam spory zapas nasion chia, które wręcz uwielbiam. Nasionka mają specyficzny smak, dlatego przygotowując desery z chia, musicie pamiętać o odpowiednich dodatkach. Dziś główną rolę gra kokos, wanilia i mango, czyli trzy moje ulubione produkty, dlatego całość to prawdziwa petarda. Potwierdzają to fotki tego postu, a raczej ich brak. Ciasto zniknęło tak szybko, że hmmm nie zdążyłam pobawić się w fotografa.

Tu znajdziecie przepis na OWOCOWY PUDDING CHIA.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 200 gramów wiórków kokosowych
  • 15 daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka miodu
  • woda opcjonalnie

Część biała:

  • 2 puszki mleka kokosowego (ok 800g)
  • 500 ml mleka roślinnego np. migdałowego, kokosowego
  • 4 łyżki erytrolu
  • 2-3 laski z wanilii (ziarenka)
  • 1 łyżka miodu
  • 12 łyżek stołowych nasion chia
  • 10-12 łyżeczek żelatyny lub 5 łyżeczek agaru
  • 120 ml ciepłej wody

Galaretka:

  • 1 mango
  • 2 łyżki erytrolu
  • sok z 0,5 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny lub łyżeczka agaru
  • 120 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować tortownicę, smarujemy ją dokładnie olejem kokosowym lub masłem.
  2. Moczymy daktyle w ciepłej wodzie, a następnie prażymy wiórki kokosowe na patelni do tej pory aż się zarumienią.
  3. Wiórki, daktyle, miód i kakao miksujemy, do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby można dodać wody po daktylach. Powstałe ciasto wkładamy na spód tortownicy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.
  4. Teraz czas na białą kokosową warstwę. Mleko kokosowe z puszki i mleko roślinne wlewamy do garnka i energicznie mieszamy. Dorzucamy ziarenka wanilii i erytrol. Całość lekko podgrzewamy tak, żeby słodzik się rozpuścił i przelewamy do miski.
  5. Dodajemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy na ok godzinę. Chia może się lekko sklejać także co jakiś czas proponuję wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml ciepłej wody i dodajemy do kokosowej masy. Mieszamy i przelewamy do tortownicy. Przechowujemy w lodówce przez ok 3-4 godziny, aż całość stężeje.
  7. Do przygotowania galaretki, potrzebny będzie miąższ z 1 mango, który blendujemy. Następnie wyciskamy sok z cytryny i dodajemy erytrol. Tak jak wcześniej rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie i dodajemy do musu z mango. Staranie mieszamy i wlewamy na warstwę z chia.
  8. Wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny do lodówki aż całość stężeje.

image-11-01-2017-at-12-12

Przepis inspirowany: http://cookitlean.pl/przepisy/tort-kokosowo-owocowy-bez-zboz-bez-jajek-bez-nabialu-bez-cukru-bez-orzechow/

 

Smacznego życzy Natfit!!!

image-11-01-2017-at-12-12-1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *