BLOG

PAPRYKA FASZEROWANA WĄTRÓBKĄ

Dziś na obiad papryka faszerowana wątróbką pyszna i zdrowa. Wiem, że może nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smakuje znakomicie.
Spróbuj, a nie pożałujesz!

Ktoś może powiedzieć, że wątróbka jest organem oczyszczającym organizm z toksyn, zatem zapewne magazynuje w sobie cały ten syf? Owszem wątróbka oczyszcza organizm z toksyn, ale ich nie magazynuje. Magazynuje zaś mnóstwo witamin i minerałów. Zaleca się spożycie wątróbki maksymalnie dwa razy w tygodniu. Najlepiej wybierać wątróbkę ze sprawdzonego źródła od rolnika, który nie karmi zwierząt nasterydowanymi paszami.

Dla wszystkich tych którzy nie lubią wątróbki, podaję informację dlaczego warto ją jeść, może dzięki temu się do niej przekonacie 🙂

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

-zawiera dużą ilość białka
-jest bogatym źródłem składników mineralnych w tym wysoko przyswajalnego żelaza, miedzi, cynku i selenu
-całe mnóstwo witaminy A
-kopalnia witamin z grupy B: B2, B12, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy, a także witaminę C

Papryka faszerowana wątróbką i kaszą gryczaną!

dsc08657

SKŁADNIKI:

-240 wątróbki
-pół cebuli
-20g masła klarowanego
-dwie duże papryki
-100g kaszy gryczanej
-sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ugotować kaszę według przepisu.
  2. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, masło rozpuścić na patelni.
  3. Cebulę podsmażyć i dodać wcześniej umytą, wysuszoną i doprawioną wątróbkę.
  4. Podsmażać ok 10 min.
  5. Wątróbkę z cebulą zblenować na gładką masę.
  6. Ugotowaną kaszę dodać do pasty z wątróbki.
  7. Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki.
  8. Pastę przełożyć do papryki i piec ok 10-15 min w temperaturze 150st.

Wyszły mi 4 połówki faszerowanych papryk, podzieliłam je sobie na 2 porcje.
Drugą porcję zostawiłam na kolejny dzień.

Podaję zawartość Kcal i BTW na dwie porcje:

Kcal Białko Tłuszcz Węglowodany
861 58,8 37,7 73,8

Możesz również takie samo danie wykonać bez kaszy gryczanej, czyli bez węglowodanów i zjeść na śniadanie jako białkowo-tłuszczowy posiłek.

SMACZNEGO ŻYCZY NATFIT!

dsc08655

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *