BLOG

PIERŚ Z KURCZAKA, TO NIE MUSI BYĆ NUDNE

Szybko, zdrowo i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej!  🙂

Wiele osób uważa, że dieta zawodniczek sportów sylwetkowych to tylko kurczak, ryż i brokuły zapakowane w pudełka. Zjadane na śniadanie, obiad i kolację. Jasne! Można i tak, czemu nie? Ja lubię urozmaicać swoje posiłki. Uwielbiam, gdy na talerzu lub w lunch boxie jest kolorowo. Dlatego ciągle szukam inspiracji i pomysłów na kolejne dania. Niby pieczony filet z kurczaka-nic nadzwyczajnego, ale jeśli dodasz do tego smaczną, kolorową sałatkę i posypiesz sezamem. Zwykły filet może okazać się pysznym daniem!

PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE Z POMARAŃCZY

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z indyka
  • sól
  • pieprz
  • sok z pomarańczy (3 sztuki)
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • mniej niż 1/4 szklanki mąki kokosowej (możesz użyć innej)
  • szpinak
  • marchewka
  • olej kokosowy do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Piersi posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i lekko podsmażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Pierś powinna się tylko delikatnie zarumienić.
  2. W tym czasie możemy przygotować sos. Do soku z pomarańczy dodajemy miód, sos sojowy, oliwę i dzielimy to na dwie porcje. Wszystko dokładnie mieszamy. Do jednej z porcji dodajemy łyżkę mąki, a drugą odstawiamy do lodówki, użyjemy jej do polania sałatki.
  3. Następnie układamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem (z dodatkiem mąki). Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni.
  4. Szpinak gotujemy na parze, a marchewkę kroimy.
  5. Gotowe piersi z kurczaka oraz szpinak z marchewką układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy sezamem.

Smacznego!


 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *