CZEKOLADOWA TARTA Z KREMEM Z AWOKADO

Czekoladowa tarta z kremem z awokado.
Tarty charakteryzują się szybkością i łatwością przygotowania. Tarta może być zrobiona na słono lub słodko, u mnie raczej królują te pierwsze. Zazwyczaj powstają spontanicznie ze składników, które posiadam aktualnie pod ręką. Tym razem przygotowałam dla Was czekoladową tartę z awokado.

Tak jak pisałam do przygotowania czekoladowej tarty z awokado użyłam składników, które miałam w kuchni i chciałam je w końcu wykorzystać. Dlatego korzystając z tego przepisu również możesz zachować dowolność użytych przez Ciebie produktów. Tarta jest bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru, a jak by tego było mało jest wegańska. Także każdy może ją zjadać z przyjemnością i bez obaw o własne zdrowie lub sylwetkę.

 

SKŁADNIKI NA SPÓD:

-80g orzechów (u mnie nerkowce)
-50g orzechów laskowych
-160g daktyli
-50g oleju kokosowego

SKŁADNIKI NA KREM:

-3 dojrzałe banany
-2 dojrzałe awokado
-4 łyżki ksylitolu (można zamienić na miód)
-4 łyżki kakao
 DSC06288

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Daktyle i orzechy namaczamy w gorącej wodzie przez ok 20 minut lub dłużej.
2. Następnie daktyle i orzechy dokładnie miksujemy.
3. Dodajemy roztopiony olej kokosowy.
4. Formę do tarty wyklejamy gotowym ciastem.
5. Całość wstawiamy do lodówki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU:

1. Banana i awokado obieramy i wrzucamy do miski.
2. Dodajemy resztę składników czyli kakao i kylitol.
3. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy tak, żeby powstała jednolita masa.
4. W razie potrzeby można dodać więcej słodzika/miodu.
Powstały krem wlewamy na daktylowo-orzechowy spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodatkowo krem posypałam wiórkami kokosowymi i ładnie ułożyłam pokrojone w kawałki truskawki.

Smacznego życzy NatFit!

 DSC06293

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *