Bezglutenowy chlebek bananowy chodził za mną od bardzo dawna. Wcześniej już kilka razy próbowałam chlebka bananowego, ale były to niezbyt fit i zdrowe wersje.
Dlatego postanowiłam przygotować coś co będzie bez glutenu, bez cukru i nadal będzie smaczne.
Bardzo ważne jest, żeby banany były dojrzałe, są one wtedy bardziej słodkie i miękkie. Często takie super dojrzałe banany można kupić w sklepach na przecenach, mają ciemną skórkę, ale owoc jest idealny na ciasto.
Chlebek bananowy jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Dzięki dodatku kakao łączy w sobie dwa znakomite smaki jakimi są banan i czekolada.
- Z gotowej masy możesz również przygotować muffiny, wtedy wystarczy je piec tylko 16-20 minut.
- możesz również dodać do gotowej masy kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, nasiona lub płatki kokosa
CHLEBEK BANANOWY:
SKŁADNIKI:
-200g mąki ryżowej/kukurydzianej lub mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie z maki ryżowej)
-pół szklanki kakao
-jajko (jeśli chcesz, żeby była to wersja wegańska-nie dodawaj jajka)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 banany
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół łyżeczki soli
-70g ksylitolu lub innego słodzika
-80g oleju kokosowego
-ok 1/4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż formę papierem do pieczenia.
- Suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.
- W oddzielnej misce dokładnie zblenduj banany, dodaj roztopiony olej kokosowy, jajko, odrobinę wody.
- Mokre składniki dodaj do suchych i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50-60 stopni, ciasto wyjmij z formy dopiero po wystudzeniu.
Jak przygotowałam krem czekoladowo śliwkowy do posmarowania chlebka bananowego?
- 1 łyżka kremu ze śliwki węgierki tak jak na zdjęciu
- miarka czekoladowej odżywki białkowej, jeśli nie masz odżywki użyj kakao
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i powstał przepyszny krem.
Oczywiście chlebek można zjadać bez kremu lub z dżemem czy masłem orzechowym i owocami.
Daj znać w komentarzu czy Ci smakowało!
Smacznego!
Comment (1)