Koktajl z buraka, może być bardzo smaczny!
Od dziecka nie przepadałam za burakami i długo zastanawiałam się nad zrobieniem i wypiciem tego koktajlu. Teraz wiem, że na stałe zagości w moim jadłospisie!
Ten piękny kolor soku zawdzięczamy zawartym w burakach antocyjanom, tym samym barwnikom, które zawarte są w czerwonym winie. Antocyjany są bardzo silnym przeciwutleniaczem, zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworami, wrzodami i alergiami.
Sok z buraka zawiera dużą ilość żelaza co sprawia, że picie soku z buraków zwiększa liczbę czerwonych krwinek oraz poprawia stan krwi.
Burak oczyszcza krew ze szkodliwych substancji i toksyn, wzmacnia odporność. Poleca się go w zapobieganiu i leczeniu anemii, wspomaga także leczenie białaczki. Obniża ciśnienie, usprawnia pracę serca, poprawia wydolność (polecany szczególnie biegaczom).
Sok z buraka może przeciwdziałać gniciu jedzenia w przewodzie pokarmowym, ma działanie zasadotwórcze chroni przed zgagą i nadkwasotą.
SKŁADNIKI:
- 2 buraki
- 1/2 ananasa
- 2 jabłka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki zmiksować (użyłam blendera). Najlepiej smakuje na zimno.
Comment (1)