CHIPSY Z JARMUŻU!!!

Jarmuż to kapusta odkryta przeze mnie jakieś 3 lata temu, straciłam ponad 20 lat mojego życia, żyjąc w nieświadomości, że istnieje tak smaczne zielone cudo. Kapusta z której można robić mnóstwo pyszności na przykład chipsy z jarmużu, koktajle, sałatki i wiele innych. Na blogu jarmuż tak jak kasza jaglana i brokuły będzie pojawiać się często w moich postach, bo te produkty zdecydowanie należą do moich ulubieńców 🙂

 

 

Chipsy z jarmużu jak ja je uwielbiam! Chociaż najpierw chcę napisać kilka ciekawostek związanych z niesamowitym działaniem jarmużu na zdrowie.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE JARMUŻU:

  • zawiera sulforan-przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym, chroni przed nowotworem płuc, jelita grubego i prostaty
  • bogaty w karotenoidy-antyoksydanty hamujące proces rozwoju nowotworów kratni, przełyku, jamy ustnej
  • jarmuż oczyszcza organizm z toksyn
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
  • reguluje ciśnienie krwionośne i hamuje rozwój miażdżycy
  • jarmuż odgrywa ogromną rolę w procesie krzepnięcia krwi

JARMUŻ TO:

  • źródło witamin m.in. A, C, K i witamin z grupy B
  • źródło minerałów m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk

CHIPSY Z JARMUŻU  to jedna z moich ulubionych przekąsek. Zjadam je zazwyczaj, gdy mam ochotę coś pochrupać wieczorem oglądając film lub czytając książkę. Przygotowanie chipsów z jarmużu jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Chociaż za pierwszym razem, gdy je robiłam miałam troszkę kłopotów:) Chciałam przygotować je na spotkanie z przyjaciółkami, przed którymi pragnęłam zaimponować moimi kulinarnymi zdolnościami, a do tego moim celem było pokazanie im, że zdrowe odżywianie rzeczywiście może być pyszne! Tym razem mi się nie udało! Nie zaimponowałam, a raczej chipsy z jarmużu stały się ofiarą-każdy z nich się naśmiewał. Moje chipsy z jarmużu po prostu zostały w piekarniku zbyt długo i miały kolor czarny zamiast ciemnozielony, a jak by tego było mało, chciałam, żeby były smaczniejsze, więc nie pożałowałam i nasypałam chili od serca 🙂

SKŁADNIKI:

  • jarmuż
  • sól
  • ostra papryka
  • olej kokosowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście jarmużu myjemy i rwiemy je na drobniejsze kawałki, wrzucamy do pudełka, dodajemy olej i przyprawy. Zamykamy pudełko, kilka razy nim potrząsamy, dokładnie mieszamy. Nawilżone olejem i przyprawione kawałki jarmużu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do ok 150 stopni piekarnika i pieczemy 5-7 minut, sprawdzając czy liście są już kruche.

Chipsy z jarmużu to idealny przysmak na każdą porę dnia i nocy. Zawierają minimalną ilość kalorii, więc możemy zjadać bez ograniczeń.

Niestety pieczenie w wysokich temperaturach nie jest najlepszą opcją na zachowanie wspaniałych właściwości zdrowotnych jarmużu. Jarmuż najlepiej spożywać surowy w koktajlach lub gotowany na parze.

Kto z Was lubi  jarmuż?

 

SMACZNEGO życzy NatFit Personal Trainer!


DSC05060

 

 

 

Comments (4)

  1. Muszę spróbować jak smakują chipsy z jarmużu:). Z Twojego opisu wynika że są źródłem dużej ilości witamin. Spróbuję je zrobić i postaram się podzielić swoimi doświadczeniami:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *