Jarmuż to kapusta odkryta przeze mnie jakieś 3 lata temu, straciłam ponad 20 lat mojego życia, żyjąc w nieświadomości, że istnieje tak smaczne zielone cudo. Kapusta z której można robić mnóstwo pyszności na przykład chipsy z jarmużu, koktajle, sałatki i wiele innych. Na blogu jarmuż tak jak kasza jaglana i brokuły będzie pojawiać się często w moich postach, bo te produkty zdecydowanie należą do moich ulubieńców 🙂
Chipsy z jarmużu jak ja je uwielbiam! Chociaż najpierw chcę napisać kilka ciekawostek związanych z niesamowitym działaniem jarmużu na zdrowie.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE JARMUŻU:
- zawiera sulforan-przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym, chroni przed nowotworem płuc, jelita grubego i prostaty
- bogaty w karotenoidy-antyoksydanty hamujące proces rozwoju nowotworów kratni, przełyku, jamy ustnej
- jarmuż oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
- reguluje ciśnienie krwionośne i hamuje rozwój miażdżycy
- jarmuż odgrywa ogromną rolę w procesie krzepnięcia krwi
JARMUŻ TO:
- źródło witamin m.in. A, C, K i witamin z grupy B
- źródło minerałów m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk
CHIPSY Z JARMUŻU to jedna z moich ulubionych przekąsek. Zjadam je zazwyczaj, gdy mam ochotę coś pochrupać wieczorem oglądając film lub czytając książkę. Przygotowanie chipsów z jarmużu jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Chociaż za pierwszym razem, gdy je robiłam miałam troszkę kłopotów:) Chciałam przygotować je na spotkanie z przyjaciółkami, przed którymi pragnęłam zaimponować moimi kulinarnymi zdolnościami, a do tego moim celem było pokazanie im, że zdrowe odżywianie rzeczywiście może być pyszne! Tym razem mi się nie udało! Nie zaimponowałam, a raczej chipsy z jarmużu stały się ofiarą-każdy z nich się naśmiewał. Moje chipsy z jarmużu po prostu zostały w piekarniku zbyt długo i miały kolor czarny zamiast ciemnozielony, a jak by tego było mało, chciałam, żeby były smaczniejsze, więc nie pożałowałam i nasypałam chili od serca 🙂
SKŁADNIKI:
- jarmuż
- sól
- ostra papryka
- olej kokosowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Liście jarmużu myjemy i rwiemy je na drobniejsze kawałki, wrzucamy do pudełka, dodajemy olej i przyprawy. Zamykamy pudełko, kilka razy nim potrząsamy, dokładnie mieszamy. Nawilżone olejem i przyprawione kawałki jarmużu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do ok 150 stopni piekarnika i pieczemy 5-7 minut, sprawdzając czy liście są już kruche.
Chipsy z jarmużu to idealny przysmak na każdą porę dnia i nocy. Zawierają minimalną ilość kalorii, więc możemy zjadać bez ograniczeń.
Niestety pieczenie w wysokich temperaturach nie jest najlepszą opcją na zachowanie wspaniałych właściwości zdrowotnych jarmużu. Jarmuż najlepiej spożywać surowy w koktajlach lub gotowany na parze.
Kto z Was lubi jarmuż?
SMACZNEGO życzy NatFit Personal Trainer!
Comments (4)