Czekoladowe brownie z batatów było hitem w moim domu w święta Bożego Narodzenia. Wiem trochę minęło od tego czasu, ale jakoś nie mogłam się zebrać do napisania tego postu.
Jest to jedno z nielicznych brownie, które zrobiłam już kilka razy i uważam, że warto nim się z Wami podzielić szczególnie teraz przed Wielkanocą! Przepis znalazłam u jednej z instaramowiczek link do jej profilu znajdziecie tu: https://www.instagram.com/nataliipoland/ co prawda trochę go zmodyfikowałam.
Zawsze, gdy robię Fit Słodycze w domu rodzinnym proszę mamę, żeby tylko nikomu nie mówiła jakie składniki użyłam, ponieważ wiele osób zniechęca się na myśl, że zjada ciasto z fasoli, buraków czy batatów.
Robię batatowe i mówię: ,,Mami tylko jak postawisz to ciasto na stół, gdy przyjdą goście to nie mów nikomu, że to brownie z batatów!” mama odpowiedziała: ,,Dobrze córuś”
Przyszli goście, mama przyniosła wszystkie nielegalne ciasta i na końcu stawia moje brownie i mówi:
,,A tu mamy ciasto z ziemniaków, które zrobiła Natalia”.
Na twarzach gości zobaczyłam przerażenie, ale powoli zaczęli się przełamywać i próbować kawałek po kawałku i wiecie co? Batatowe brownie zniknęło ze stołu najszybciej
Wszystkim posmakowało nawet wtedy kiedy wiedzieli, że to ciasto z ziemniaków!
SKŁADNIKI:
-600g batata bez skórki
-250g daktyli
-3 jajka
-3 miarki odżywki białkowej najlepiej o smaku czekoladowym (oczywiście odżywkę można zastąpić kakao i słodzikiem np. stewią)
-5 łyżek kakao
-2 łyżki mąki kokosowej lub wiórek kokosowych
-1 łyżka sody oczyszczonej
-3 łyżki oleju kokosowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
-tabliczka gorzkiej
-2 łyżki erytrolu
-2 łyżki oleju kokosowego
-truskawki liofilizowane (kupuję w Rossmanie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obierz bataty, pokrój je na drobne kawałki i gotuj przez ok 10-15.
- W tym czasie zalej daktyle gorącą wodą, żeby zmiękły.
- Odlej wodę z daktyli i batatów. Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i dokładnie blenduj.
- Dużą formę wysmaruj olejem kokosowym i przelej gotową masę.
- Brownie pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z olejem kokosowym i erytrolem.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie smarujemy je wcześniej przygotowaną czekoladową polewą. Całość możemy ozdobić truskawkami liofilizowanymi, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub wszystkim tym co Wam przyjdzie do głowy.
Proponuję zrobić ciacho z podwójnej ilości składników-znika zbyt szybko 🙂