Fit spaghetti bez glutenu to już drugi na blogu przepis z serii tradycyjnie, ale fit. Poprzedni przepis KOTLETY MIELONE W SOSIE PIECZARKOWYM bardzo Wam się spodobał, dlatego postaram się regularnie wrzucać inspiracje na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw.
Zamiast tradycyjnego pszennego makaronu użyłam makaron kukurydziany, który kupicie w Lidlu za ok 4 zł.Także nie szukajmy wymówek, że zdrowe jedzenie jest drogie, bo zawsze można znaleźć jakieś tańsze rozwiązanie. Możecie również użyć makaronu ryżowego lub każdego innego bez glutenu.
SKŁADNIKI:
-100g kukurydzianego makaronu spaghetti
-240g mięsa mielonego z indyka
-20 ml oliwy z oliwek
-4 pieczarki
-papryka
-1 mała cebula
-2 pomidory
-passata pomidorowa
-sól, pieprz, czosnek
-świeża bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na 10ml oliwy. Następnie podsmażyć pokrojone pieczarki, paprykę i pomidory. W trakcie smażenia można dolać na patelnię niewielką ilość wody, wtedy warzywa będą bardziej miękkie.
- W tym czasie należy doprawić mięso według uznania i smażyć na 1oml oliwy z oliwek.
- Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy do nich passatę pomidorową i trzymamy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Gotowe fit spaghetti dekorujemy świeżą i pachnącą bazylią.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
KCAL | Białko | Węglowodany | Tłuszcz |
863 kcal | 45g | 80g | 38g |
Z podanych składników otrzymujemy 2 porcje dania.