Gofry można przygotować w wersji słodkiej, ale i słonej. Na dzisiejszy obiad serwuję gofry z batata z szynką, rukolą i pomidorami. Następnym razem do tej wersji planuję dodać jeszcze sadzone jajko i awokado.
Kiedy jakieś 3 lata temu postanowiłam wykluczyć ze swojej diety gluten przez chwilę miałam wrażenie, że już nic mi nie wolno jeść. Koniec z chlebem, bułkami, naleśnikami i ukochanymi goframi. Wtedy zaczęłam szukać produktów naturalnie bezglutenowych, których mogę użyć do moich ulubionych potraw. Przekopałam cały internet w poszukiwaniu bezglutenowych przepisów i tak okazało się, że dieta bezglutenowa może być bardzo urozmaicona. Poznałam smak mąki kasztanowej, kokosowej, bananowej i gryczanej, a dzięki temu powstały też nowe przepisy na chleb, bułki i naleśniki. Przestałam jeść kanapki na śniadanie, drugie śniadanie i kolację.
Tym razem wypadło na bataty czyli tak zwane słodkie ziemniaki, które są bogate w witaminy i minerały. Spojrzałam na zakurzoną gofrownicę i nadmiar batatów w spiżarni i pomyślałam, że coś trzeba z tego wyczarować. Gofry wyszły smaczne i chrupiące, można je z łatwością zabrać do szkoły lub pracy.
SKŁADNIKI:
-2 szklanki batata (zetrzeć na drobnych oczkach)
-jajko
-2 łyżeczki mąki kokosowej (lub innej bezglutenowej)
-szczypta soli
-szczypta chilli, słodkiej i ostrej papryki
-kilka plastrów szynki długo dojrzewającej
-rukola
-pomidorki koktajlowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy ją olejem kokosowym lub innym tłuszczem
- W misce mieszamy, startego batata, jajko, mąkę kokosową i przyprawy.
- Gotową masę dzielimy na porcje i układamy w gofrownicy.
- Pieczemy ok 5 minut.
- Na gotowe gofry układamy
Może znacie jeszcze inne przepisy na bezglutenowe gofry?
Tu znajdziecie przepis na gofry: JAJECZNE GOFRY!!! oraz CZEKOLADOWE GOFRY Z MĄKI…
Tutaj propozycja na batata: BEZGLUTENOWY BURGER I FRYTKI Z BATATA!
Smacznego, życzy NatFit!