Jaglano-kokosowa tarta to mój ostatni hicior, tak jak napisałam przygotowanie jej zajmuje tylko 10 min.
Nie musisz jej piec, wystarczy wymieszać wszystkie składniki.
Spód do tarty przygotowałam z ekspandowanej kaszy jaglanej. Można jej używać jako dodatek do deserów, jogurtów czy nawet zup.
Składniki tarty są łatwo dostępne, a ich połączenie to prawdziwy raj dla podniebienia. Wszystkie produkty są zdrowe, bezglutenowe, bez cukru i nabiału. Jaglano-kokosowa tarta może być po prostu deserem lub posiłkiem spożywanym każdego dnia. Połowę podanej porcji zjadam jako posiłek po treningu, drugą część zostawiam na kolejny dzień.
SKŁADNIKI:
-50g ekspandowanej kaszy jaglanej
-15ml olej kokosowy
-100ml mleko kokosowe (u mnie Real Thai)
-60g odżywka białkowa Olimo (30g smak kokosowy, 30g smak czekoladowy*-mogą by inne smaki odżywki)
-banan
-owoce: u mnie nektarynka i borówki amerykańskie
*Odżywkę białkową smak czekoladowy możesz zastąpić np. 30g kakao+20ml słodzidło taki jak syrop z agawy lub miód
** Odżywka białkowa smak kokosowy-nie musisz dodawać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do odżywki białkowej czekoladowej/kakao dodajemy rozpuszczony olej kokosowy oraz odrobinę wody, wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie do gotowej masy wsypujemy kaszę jaglaną ekspandowaną, łączymy składniki. Masa ma być dość lepka.
- Jaglankę wykładamy w formę na tartę i wstawiamy do zamrażarki.
- w tym czasie miksujemy schłodzone mleko kokosowe (tylko stałą część) i banana.
- Masę smarujemy na jaglankowy spód.
- Całość dekorujemy ulubionymi owocami.
Gotową jaglankowo-kokosową tartę polecam dodatkowo wstawić do zamrażarki na ok 30 min, wtedy smakuje najlepiej.
W wartości odżywcze, które podaję poniżej wliczona jest odżywka białkowa oraz owoce.
Kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcz |
916 | 55g | 84g | 41g |
Z podanych składników otrzymujemy 2 porcje pełnowartościowego posiłku.
Na stronie internetowej http://olimp-supplements.com/?lang=pl z hasłem ,,natfit” otrzymujecie 15% zniżki na wszystkie produkty.
SMACZNEGO ŻYCZY NATFIT!