Kokosowo-czekoladowy pudding chia to mój ostatni hit! Czy deser może być drugim śniadaniem? Czy może zgadzać się z makroskładnikami na diecie? Czy może być odżywczy, zdrowy i pyszny? Oczywiście, że tak!
Jeśli już kiedyś próbowałaś puddingu chia i Ci nie posmakowało, to się nie martw. W moim przypadku było dosłownie tak samo, po kilku pierwszych próbach ten deser nie przypadł mi do gustu. Tajemnica przygotowania pysznego puddingu tkwi w dodatkach takich jak owoce, orzechy czy mleko.
Kokosowo-czekoladowy pudding chia jest prosty i szybki w przygotowaniu. Z pewnością posmakuje również dzieciom!
SKŁADNIKI:
-20 g nasion chia
-200 g banan
-80 ml mleko kokosowe
-25 g odżywka białkowa*
-łyżka kakao
-garść malin (ok 50g)
-kilka pitaja (ok 50g)
*(odżywkę białkową dodałam w celu dostarczenia odpowiedniej ilości białka w posiłku, jeśli nie chcesz jej stosować, dodaj 2 łyżki kakao i łyżkę ksylitolu/erytrolu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Nasiosna chia zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, co jakiś czas należy wszystko dokładnie wymieszać. Po jakimś czasie nasiona powinny zgęstnieć.
- Zmiksowanego banana z odżywką białkową i kakao przełóż do słoiczka.
- Pokrój pitaja i delikatnie ułóż owoc blisko ścianki słoika.
- Następnie powoli przelej masę z nasionami chia.
- Deser możesz ozdobić malinami i cienkimi plastrami pitaja.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA POSIŁKU:
kcal | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
537 | 27 | 26 | 47 |
Tu znajdziecie inny przepis na przyrządzenie deseru z nasionami chia: OWOCOWY PUDDING CHIA oraz ciacho KOKOSOWE ,,PTASIE MLECZKO” Z NASIONAMI CHIA