Czy kotlety mielone w sosie śmietanowo pieczarkowym mogą być fit? Moja odpowiedź brzmi, czemu nie?! Jak to się mówi ,,dla chcącego nic trudnego”. Dlatego na blogu będę wstawiać przepisy z serii ,,tradycyjnie, ale fit”. Wiem, że wiele osób jest już znudzonych wymyślaniem fit cudów typu ciasto z mąki z kosmosu. Chcę Wam pokazać, że można jeść tradycyjnie czuć się dobrze i chudnąć.
Dziś przygotowałam kotlety mielone w sosie pieczarkowym. Zawsze przygotowuję porcję mięsa na 3 dni, żeby nie stać w kuchni codziennie. Dobra organizacja to podstawa, pochwalę się, że mam już ją opanowaną do perfekcji.
Do przygotowania kotletów i sosu użyłam tylko legalnych składników.
SKŁADNIKI NA KOTLETY (2 porcje):
-300 g mięsa mielonego z indyka/wołowiny
-2 żółtka
-pół cebuli
-sól, pieprz
-20 ml oleju kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć do miski razem z mięsem, żółtkami i przyprawami.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, jeśli mięso przykleja się do dłoni dodaj odrobinę wody.
- Uformuj kotlety i smaż je na oleju kokosowym na każdej stronie przez ok 3 minuty
- Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15 minut.
SKŁADNIKI NA SOS:
-100 g pieczarek
-10 ml oleju kokosowego
-100 ml mleka kokosowego
-sól, czosnek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy mleko kokosowe i przyprawy.
- Dokładnie mieszamy.
Kotlety możemy podawać z kaszą gryczaną (u mnie 60g), ogórkami kiszonymi i koperkiem tak jak na zdjęciu. Do pełni szczęścia zabrakło mi tylko buraczków.
Kotlety mielone świetnie smakują również z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
SMACZNEGO!