KOTLETY MIELONE W SOSIE PIECZARKOWYM

Czy kotlety mielone w sosie śmietanowo pieczarkowym mogą być fit? Moja odpowiedź brzmi, czemu nie?! Jak to się mówi ,,dla chcącego nic trudnego”. Dlatego na blogu będę wstawiać przepisy z serii ,,tradycyjnie, ale fit”. Wiem, że wiele osób jest już znudzonych wymyślaniem fit cudów typu ciasto z mąki z kosmosu. Chcę Wam pokazać, że można jeść tradycyjnie czuć się dobrze i chudnąć.

Dziś przygotowałam kotlety mielone w sosie pieczarkowym. Zawsze przygotowuję porcję mięsa na 3 dni, żeby nie stać w kuchni codziennie. Dobra organizacja to podstawa, pochwalę się, że mam już ją opanowaną do perfekcji.

 

Do przygotowania kotletów i sosu użyłam tylko legalnych składników.

SKŁADNIKI NA KOTLETY (2 porcje):

-300 g mięsa mielonego z indyka/wołowiny
-2 żółtka
-pół cebuli
-sól, pieprz
-20 ml oleju kokosowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć do miski razem z mięsem, żółtkami i przyprawami.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj, jeśli mięso przykleja się do dłoni dodaj odrobinę wody.
  3. Uformuj kotlety i smaż je na oleju kokosowym na każdej stronie przez ok 3 minuty
  4. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15 minut.

SKŁADNIKI NA SOS:

-100 g pieczarek
-10 ml oleju kokosowego
-100 ml mleka kokosowego
-sól, czosnek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  2. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawy.
  3. Dokładnie mieszamy.

Kotlety możemy podawać z kaszą gryczaną (u mnie 60g), ogórkami kiszonymi i koperkiem tak jak na zdjęciu. Do pełni szczęścia zabrakło mi tylko buraczków.

Kotlety mielone świetnie smakują również z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

SMACZNEGO!

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *