Kurczak curry w mleczku kokosowym to mój pomysł na dzisiejszy obiad.
Chyba zatęskniłam za typowo kulturystycznym zestawem czyli kurczak, ryż i brokuł! Ostatnio raczej rzadko jem kurczaka z ryżem, ponieważ przerzuciłam się raczej na tłuste mięso i muszę przyznać, że bardzo mi to smakuje. Jeśli jem kurczaka to tylko ekologicznego, bądź ze sprawdzonego źródła. Dziś do old schoolowego już zestawu czyli kurczak i ryż, dorzuciłam jeszcze mleczko kokosowe, ananas, trochę warzyw i przypraw.
Wyszło jak zawsze genialnie. Powoli zaczynam się czuć w kuchni jak Pani Gessler, hahah oczywiście żartuję. Nadal raczkuję, ale staram się. Gotuję i eksperymentuję dużo, żeby móc Wam polecać zdrowe, smaczne i sprawdzone potrawy.
Zawsze staram się przygotowywać posiłki na następne 2-3 dni, żeby nie tracić czasu każdego dnia na stanie przy garach. Ułatwia mi to życie, potrzeba tylko trochę organizacji. Kupuję więcej mięsa i zawsze po przyjściu do domu je porcjuję i mrożę.
SKŁADNIKI:
-pierś z kurczaka (u mnie 450g czyli 3 porcje)
-mleko kokosowe (polecam Aroy)
-2 szt papryki
-garść pomidorków koktajlowych
-1/4 świeżego ananasa
-cebula
-ryż (u mnie 100g czyli 2 porcje)
-oliwa z oliwek
-przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, chilli, imbir suszony, czosnek suszony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie z oliwek i ulubionych przyprawach. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Smażymy kurczaka na wolnym ogniu.
- Kroimy cebulkę, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidorki i ananasa.
- Do warzyw wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy przyprawy (curry, papryka słodka i ostra, chilli, imbir czosnek).
- W tym czasie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie.
- Porcję ryżu kładziemy na talerzu, następnie układamy kurczaka i całość polewamy sosem.
Comments (2)