Zdrowa wersja batona snickers, czemu nie?
Kilka lat temu potrafiłam zjadać po kilka snickersów dziennie i nie miałam wyrzutów sumienia. Może dlatego, że nie miałam świadomości co dokładnie zawiera taki baton.
W tradycyjnej wersji snicersa znajdziemy aż 23,5g cukru, który jak wiemy uzależnia, dlatego często bywa tak, że na jednym batoniku raczej się nie kończy. W jego składzie zawarte jest również 14,2g tłuszczu i są to głównie tłuszcze trans czyli te które są przyczyną wielu chorób.
Nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła zdrowszej wersji batona snickers. I tak mam dla Was wegańską, bezglutenową oraz bez cukrową wersję popularnego smakołyku.
Dolna warstwa to baza z nerkowców i kokosa, dalej mamy karmel przygotowany z orzechów i daktyli, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane pokruszonymi orzeszkami.
Sama nie wierzę, że to może być takie pyszne bez rafinowanego cukru i niezdrowych tłuszczy trans.
Jest tylko jeden problem…nie ma szans, że zjesz tylko jeden kawałek!
SKŁADNIKI:
Baza:
-pół szklanki namoczonych daktyli
-1,5 szklanki namoczonych nerkowców
-pół szklanki wiórek kokosowych
-2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Warstwa karmelowa:
-pół szklanki namoczonych daktyli
-3 łyżeczki mleka roślinnego np. migdałowego lub sojowego
-1/4 szklanki masła orzechowego
-1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Polewa:
-1/2 szklanki pokruszonych migdałów (mogą być inne orzechy)
-gorzka czekolada ok 85% kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Baza:
-zmiksuj nerkowce, wiórki kokosowe, daktyle oraz dodaj syrop
-powstałą masę umieść w blaszce wyłożonej papierem i równo rozsmaruj
-wstaw do zamrażalnika
Warstwa karmelowa:
-zmiksuj daktyle
-dodaj masło orzechowe, mleko i syrop lub miód
-wyłóż karmelową masę na przygotowaną wcześniej bazę
Polewa:
-zmiksuj orzechy i posyp nimi karmelową warstwę
-rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
-płyną czekoladą polej batony
Całość wstaw do zamrażalnika na ok 2-3 godziny, a następnie pokrój na równe kawałki i zjadaj z przyjemnością!
To jak skusisz się na zdrową wersję batona Snickers?
Comments (2)