TŁUSZCZ DOSKONAŁY CZYLI OLEJ KOKOSOWY

Olej kokosowy to najzdrowszy tłuszcz na świecie, swoje zastosowanie znajduje niemal wszędzie. Jest lekiem, suplementem i kosmetykiem w jednym! Jest tłuszczem doskonałym!

OLEJ KOKOSOWY TO:

  • tłuszcz nasycony (trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych MCT);
  • kwas laurynowy, który zabija drobnoustroje, ale w przeciwieństwie do antybiotyków nie niszczy całej flory bakteryjnej, wzmacniając przy tym układ odpornościowy;
  • kwas kaprylowy, mający działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, antygrzybiczne;

WŁAŚCIWOŚCI:

  • przyspiesza przemianę materii i zaspokaja głód-jest bardzo sycący;
  • reguluje poziom cukru we krwi, dlatego też polecany jest diabetykom;
  • normalizuje poziom złego i dobrego cholesterolu
  • zmniejsza ochotę na słodycze!!!
  • zwiększa przyswajalność witamin z pożywienia (A,D,E,K);
  • korzystnie wpływa na układ krwionośny, chroni przed nadciśnieniem, zawałem serca i miażdżycą;
  • działa przeciwzapalnie, polecany przy problemach z trądzikiem, owrzodzeniach skóry, opryszczce;
  • zawiera antyoksydanty, dzięki temu spowalnia procesy starzenia się skóry;

ZASTOSOWANIE:

OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI:

OLEJ KOKOSOWY W ŁAZIENCE:

  • maska do włosów (wmasować w końcówki włosów ok 30 min przed ich myciem lub zostawić na całą noc i zmyć rano)
  • dodatek do peelingów (robię z niego peeling z kawy lub z soli morskiej)
  • balsam do ciała (najlepiej wmasować na jeszcze wilgotną skórę po kąpieli)
  • balsam antycellulitowy (dokładnie wmasować w uda, pośladki i brzuch)
  • do demakijażu
  • olejek do opalania (zawiera naturalne filtry)
  • wybiela zęby

W SKLEPIE:

Zawsze wybieraj olej kokosowy nierafinowany (extra virgin) tłoczony jest na zimno i posiada charakterystyczny zapach kokosa. Rafinowany olej kokosowy jest produktem bezwartościowym w kuchni, można stosować go jedynie w kosmetyce bo jest tańszy niż extra virgin.

 

O zaletach oleju kokosowego można pisać bez końca. Więcej przeczytacie w książce: ,,Cud oleju kokosowego” Bruce Fife. Uwielbiam smak i zapach kokosa, oleju używam dosłownie do wszystkiego (jajecznica, omlety, zupy, jaglanka). Jeden słoiczek zawsze stoi w kuchni, a drugi w łazience! 

 

IMG_1834

 

Używasz oleju kokosowego w swojej kuchni lub łazience?

 

 

Comment (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *