Olej kokosowy to najzdrowszy tłuszcz na świecie, swoje zastosowanie znajduje niemal wszędzie. Jest lekiem, suplementem i kosmetykiem w jednym! Jest tłuszczem doskonałym!
OLEJ KOKOSOWY TO:
- tłuszcz nasycony (trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych MCT);
- kwas laurynowy, który zabija drobnoustroje, ale w przeciwieństwie do antybiotyków nie niszczy całej flory bakteryjnej, wzmacniając przy tym układ odpornościowy;
- kwas kaprylowy, mający działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, antygrzybiczne;
WŁAŚCIWOŚCI:
- przyspiesza przemianę materii i zaspokaja głód-jest bardzo sycący;
- reguluje poziom cukru we krwi, dlatego też polecany jest diabetykom;
- normalizuje poziom złego i dobrego cholesterolu
- zmniejsza ochotę na słodycze!!!
- zwiększa przyswajalność witamin z pożywienia (A,D,E,K);
- korzystnie wpływa na układ krwionośny, chroni przed nadciśnieniem, zawałem serca i miażdżycą;
- działa przeciwzapalnie, polecany przy problemach z trądzikiem, owrzodzeniach skóry, opryszczce;
- zawiera antyoksydanty, dzięki temu spowalnia procesy starzenia się skóry;
ZASTOSOWANIE:
OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI:
- idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia, nie wydziela substancji rakotwórczych i się nie pali(https://natfit.pl/jagodowy-torcik/);
- jako dodatek w deserach i koktajlach (https://natfit.pl/deser-z-kaszy-jaglanej-2/);
- jako smarowidło-zamiast masła;
- do pieczenia, zastępując nim margarynę lub masło w domowych wypiekach
OLEJ KOKOSOWY W ŁAZIENCE:
- maska do włosów (wmasować w końcówki włosów ok 30 min przed ich myciem lub zostawić na całą noc i zmyć rano)
- dodatek do peelingów (robię z niego peeling z kawy lub z soli morskiej)
- balsam do ciała (najlepiej wmasować na jeszcze wilgotną skórę po kąpieli)
- balsam antycellulitowy (dokładnie wmasować w uda, pośladki i brzuch)
- do demakijażu
- olejek do opalania (zawiera naturalne filtry)
- wybiela zęby
W SKLEPIE:
Zawsze wybieraj olej kokosowy nierafinowany (extra virgin) tłoczony jest na zimno i posiada charakterystyczny zapach kokosa. Rafinowany olej kokosowy jest produktem bezwartościowym w kuchni, można stosować go jedynie w kosmetyce bo jest tańszy niż extra virgin.
O zaletach oleju kokosowego można pisać bez końca. Więcej przeczytacie w książce: ,,Cud oleju kokosowego” Bruce Fife. Uwielbiam smak i zapach kokosa, oleju używam dosłownie do wszystkiego (jajecznica, omlety, zupy, jaglanka). Jeden słoiczek zawsze stoi w kuchni, a drugi w łazience!
Używasz oleju kokosowego w swojej kuchni lub łazience?
Comment (1)