Szybko, zdrowo i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej! 🙂
Wiele osób uważa, że dieta zawodniczek sportów sylwetkowych to tylko kurczak, ryż i brokuły zapakowane w pudełka. Zjadane na śniadanie, obiad i kolację. Jasne! Można i tak, czemu nie? Ja lubię urozmaicać swoje posiłki. Uwielbiam, gdy na talerzu lub w lunch boxie jest kolorowo. Dlatego ciągle szukam inspiracji i pomysłów na kolejne dania. Niby pieczony filet z kurczaka-nic nadzwyczajnego, ale jeśli dodasz do tego smaczną, kolorową sałatkę i posypiesz sezamem. Zwykły filet może okazać się pysznym daniem!
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE Z POMARAŃCZY
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z indyka
- sól
- pieprz
- sok z pomarańczy (3 sztuki)
- łyżeczka miodu
- łyżeczka sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- mniej niż 1/4 szklanki mąki kokosowej (możesz użyć innej)
- szpinak
- marchewka
- olej kokosowy do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Piersi posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i lekko podsmażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Pierś powinna się tylko delikatnie zarumienić.
- W tym czasie możemy przygotować sos. Do soku z pomarańczy dodajemy miód, sos sojowy, oliwę i dzielimy to na dwie porcje. Wszystko dokładnie mieszamy. Do jednej z porcji dodajemy łyżkę mąki, a drugą odstawiamy do lodówki, użyjemy jej do polania sałatki.
- Następnie układamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem (z dodatkiem mąki). Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni.
- Szpinak gotujemy na parze, a marchewkę kroimy.
- Gotowe piersi z kurczaka oraz szpinak z marchewką układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy sezamem.
Smacznego!