Placki z kaszy jaglanej z polewie truskawkowej w dodatkiem jagód mniami 🙂
Łatwe i szybkie w przygotowaniu do tego smaczne i pożywne.
Zabierzesz je ze sobą do szkoły i do pracy. Placki z kaszy jaglanej nadają się rewelacyjnie na śniadanie, drugie śniadanie lub deser.
Jak już pewnie zauważyliście uwielbiam kaszę jaglaną, na blogu pojawiło się kilka przepisów z nią w roli główniej (DESER Z KASZY JAGLANEJ SPRÓBUJ, A NIE POŻAŁUJESZ!, CZEKOLADOWY MUS Z KASZY JAGLANEJ)
Kasza jaglana ma mnóstwo właściwości zdrowotnych!
Jest alkalizująca i nie zakwasza organizmu. Przygotujesz z niej placki, omlety, koktajle, kotlety i wiele innych.
Poniżej znajdziecie przepis na niesamowicie pyszne placki z kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI:
-szklanka kaszy jaglanej
-3 jaja
-banan
-pół szklanki mleka migdałowego
-łyżeczka kakao
-pół łyżeczki cynamonu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka oleju kokosowego
-opcjonalnie syrop z agawy/miód lub inny słodzik
-duża garść truskawek
-kilka jagód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę jaglaną ugotować według przepisu.
- Do ugotowanej kaszy dodać jaja, cynamon, kakao, banan, proszek do pieczenia opcjonalnie słodzik w postaci np. syropu z agawy i mleko.
- Wszystko dokładnie zmiksować.
- Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym.
- Uformować nieduże placuszki i smażyć ok 3 min na każdej stronie.
- Zmiksować truskawki.
- Gotowe placuszki z kaszy jaglanej układać jeden na drugim, na koniec wszystko polać truskawkami i dodać jagody lub inne owoce.
Kto z Was lubi takie placki?
Smacznego życzy NatFit!
Comment (1)