Kilka dni temu pisałam o komosie ryżowej (ZAKUP MIESIĄCA: QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA) i jej rewelacyjnych właściwościach zdrowotnych.
Dziś chcę podzielić się z Wami moim nowym, pysznym odkryciem czyli sushi z komosy ryżowej.
Sushi z komosy ryżowej jest jeszcze zdrowszą wersją tradycyjnego sushi! W tym przepisie zamiast ryżu użyłam quinoa. Sama nie podejrzewałam, że może z tego wyjść taki smakołyk. Komosa po ugotowaniu zrobiła się dość lepka, dlatego nie miałam żadnego problemu, żeby zwinąć ją w rolkę. Od lat uwielbiam sushi, ale zawsze opierałam się przed zrobieniem tego przysmaku w domu, wydawało mi się to bardzo trudne i skomplikowane. Teraz okazuje się, że jest to dziecinie proste i szybkie w przygotowaniu.
Danie to jest bezglutenowe i wegańskie, a do tego takie smaczne 🙂 !
SKŁADNIKI:
-1 szklanka quinoa ( na ok 3 szklanki wody)
-nori
-papryka
-awokado
-ogórek
-marchewka
Możesz również dodać np. czerwoną kapustę, której w moim przepisie zabrakło.
SKŁADNIKI NA DRESSING:
-1 łyżeczka musztardy
-1 łyżka octu ryżowego
-sok z 1/2 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ugotuj komosę ryżową według przepisu.
- W tym czasie w miseczce wymieszaj wszystkie składniki na dressing.
- Pokrój warzywa (papryka, marchew, ogórek i awokado) na cienkie paski
- Kiedy quinoa wystygnie dodaj dressing i dokładnie wymieszaj z komosą tak, żeby powstała lepka masa.
- Następnie na desce do krojenie połóż matę do zwijania sushi, a na nią arkusz nori.
Na nori wyłóż niedużą ilość komosy, a dalej warzywa-tak jak podczas robienia tradycyjnego sushi. - Zwiń matę tak, aby powstała rolka sushi, ostrożnie pokrój ją na kawałki.
Comments (10)