SUSHI Z KOMOSY RYŻOWEJ!!!

Kilka dni temu pisałam o komosie ryżowej (ZAKUP MIESIĄCA: QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA) i jej rewelacyjnych właściwościach zdrowotnych.

Dziś chcę  podzielić się z Wami moim nowym, pysznym odkryciem czyli sushi z komosy ryżowej.

Sushi z komosy ryżowej jest jeszcze zdrowszą wersją tradycyjnego sushi! W tym przepisie zamiast ryżu użyłam quinoa. Sama nie podejrzewałam, że może z tego wyjść taki smakołyk. Komosa po ugotowaniu zrobiła się dość lepka, dlatego nie miałam żadnego problemu, żeby zwinąć ją w rolkę. Od lat uwielbiam sushi, ale zawsze opierałam się przed zrobieniem tego przysmaku w domu, wydawało mi się to bardzo trudne i skomplikowane. Teraz okazuje się, że jest to dziecinie proste i szybkie w przygotowaniu.

Danie to jest bezglutenowe i wegańskie, a do tego takie smaczne 🙂 !

SKŁADNIKI:

-1 szklanka quinoa ( na ok 3 szklanki wody)
-nori
-papryka
-awokado
-ogórek
-marchewka

Możesz również dodać np. czerwoną kapustę, której w moim przepisie zabrakło.

SKŁADNIKI NA DRESSING:

-1 łyżeczka musztardyDSC06633
-1 łyżka octu ryżowego
-sok z 1/2 cytryny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ugotuj komosę ryżową według przepisu.
  2. W tym czasie w miseczce wymieszaj wszystkie składniki na dressing.
  3. Pokrój warzywa (papryka, marchew, ogórek i awokado) na cienkie paski
  4. Kiedy quinoa wystygnie dodaj dressing i dokładnie wymieszaj z komosą tak, żeby powstała lepka masa.
  5. Następnie na desce do krojenie połóż matę do zwijania sushi, a na nią arkusz nori.
    Na nori wyłóż niedużą ilość komosy, a dalej warzywa-tak jak podczas robienia tradycyjnego sushi.
  6. Zwiń matę tak, aby powstała rolka sushi, ostrożnie pokrój ją na kawałki.

DSC06622 DSC06640

Smacznego życzy NatFit!

Comments (10)

  1. Co zrobić by komosa nie miała lekkiej goryczy w sobie i bardziej się lepiła.. Dodałam musztardę i cytrynę, cukier i sól, octu ryżowego nie, bo skoro zmuszona jestem zrobić sushi bez ryżu to i ocet ryżowy odpada.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *