Kto powiedział, że świąteczne kruche ciasteczka nie mogą być smaczne i zdrowe?
Od kilku lat przed świętami eksperymentuję z przepisami. Ten przepis zaliczam do bardzo udanych, bo różnie to ze mną bywa, np ostatnio ciasto na bezglutenowe pierogi wylądowało w koszu. Oczywiście planuję kolejne bezglutenowe podejście do moich kochanych pierożków-przecież ja tak łatwo się nie poddaję 🙂 Jeśli uda mi się macie to jak w banku, że się podzielę z Wami przepisem.
Wycinając kółeczka z ciasta liczyłam, że poczęstuję nimi w święta swoich gości. Niestety długo w domu nie wytrwały, zniknęły w dwa dni, dlatego musiałam zrobić również pierniczki, ale o tym w kolejnym poście…
Świąteczne kruche i bezglutenowe ciasteczka, zrobiłam przy pomocy pięknej foremki z Pepco. Uwielbiam ten sklep, za niecałe 10 zł kupiłam foremkę z dwoma różnymi nakładkami reniferkiem i bałwankiem. Znalazłam tam również piękny słoik do przechowywania np. ciasteczek, który kosztował 7 zł 🙂
Dzięki fajnym wzorkom na ciasteczkach skuszą się na nie dzieciaki. To świetny zamiennik ze sklepowych ciastek, które oprócz tony cukru zawierają kwasy tłuszczowe trans i całą tablicę Mendelejewa. Jeszcze nie jestem mamą, ale w przyszłości nie planuję truć swoich dzieci sklepowym badziewiem. Z resztą samo robienie ciasteczek i stawianie na nich stempli to prawdziwa frajda dla dzieciaków.
SKŁADNIKI:
-250g mąki gryczanej
-250g mąki ryżowej
-60g masła klarowanego
-60g oleju kokosowego
-3 łyżki miodu
-2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (mieszam: cynamon, imbir, kardamon, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa)
-jajko
-zimna woda (ok 4-5 łyżek, zależy ile ciasto przyjmie)
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiewamy i umieszczamy w głębokiej misce.
- Dorzucamy resztę składników.
- Dokładnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 60 min.
- Ciasto wałkujemy i wycinamy ciastka.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 10 min.
Dać znać czy Ci smakowało!
Smacznego, życzy NatFit-Twój trener!