Dziś przygotowałam Wam coś specjalnego:
tarta bez pieczenia z kiwi i borówkami!
Lato to czas wypełniony spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi.
W każdy weekend znajdzie się jakaś okazja do świętowania, a to imieniny, urodziny, rocznica ślubu i wiele innych. Każda kobietka przed takimi spotkaniami przekopuje internet w poszukiwaniu przepisów dzięki którym może zabłysnąć w towarzystwie. Dodatkowy problem pojawia się, gdy chcemy, żeby przygotowana przez nas potrawa była zdrowa…
Przychodzę z pomocą! Moja propozycja to tarta bez pieczenia z kiwi i borówkami.
Ciasto na tartę przygotowałam z migdałów, daktyli, cynamonu i dodatku laski wanilii.
Spód tarty wypełniony jest bananowo-nerkowcową masą. Następną warstwą jest galaretka zrobiona z borówek i kiwi.
Całość wykończona jest świeżymi owocami.
SKŁADNIKI:
-200g migdałów
-2,5 szklanki wcześniej namoczonych daktyli
-łyżeczka cynamonu
-szklanka namoczonych nerkowców
-dojrzały banan
-3 łyżeczki świeżego soku z cytryny
-6 sztuk kiwi
-2 szklanki borówek amerykańskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Migdały, daktyle, cynamon i wanilię należy zmiksować na jednolitą masę.
- Blaszkę na tartę wyłożyć papierem lub posmarować olejem kokosowym.
- Przygotowaną masę umieścić w blaszce i wstawić do zamrażarki na ok 30 min.
- W tym czasie nerkowce, 3 daktyle, pół łyżeczki cynamonu i sok z cytryny zmiksować.
- Powstałe ciasto umieścić na migdałowym spodzie tarty i wstawić do zamrażarki na kolejne 10 minut.
- Kiwi (2 sztuki) i pół szklanki borówek oraz 4 daktyle zmiksuj tak, żeby powstała galaretowata masa.
- ,,Galaretkę” wyłóż na bananową warstwę tarty.
- Pokrój 4 sztuki kiwi w cienki plasterki i udekoruj tartę dodając borówki.
- Tartę wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!