Trzyskładnikowe brownie z dyni to przepis którym muszę się z Wami podzielić.
Dlaczego? Po pierwsze rzecz jasna to mała ilość potrzebnych składników.
Po drugie szybkie w wykonaniu, po trzecie dziecinnie proste, a po czwarte niezwykle smaczne!
Wiem, wiem, wiem ostatnio pojawia się tu sporo przepisów z dynią, ale tak ją uwielbiam, że żal mi nie wykorzystać sezonu OWOCOWY KOKTAJL Z DYNI I RELACJA ZE ZWIEDZANIA DYNIOWEJ FARMY, ZUPA KREM Z DYNI!. Sami widzicie, że można z niej zrobić dosłownie wszystko <3
Ciasto jest bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, nadaje się dla wegan jak i zwolenników paleo.
Dobra koniec tego gadania czas na przepis na brownie z dyni!
SKŁADNIKI:
-jedna szklanka puree z dyni*
-pół szklanki masła orzechowego (może być migdałowe, arachidowe, z nerkowców, najważniejsze, żeby było bez cukru i oleju palmowego) np. http://www.trec.pl/peanut-butter-smooth-1000-g.html
-1/4 szklanki odżywki białkowej lub kakao, ja użyłam tej odżywki: http://www.trec.pl/whey-100-900g.html
*puree z dyni przygotowujemy piekąc dwie połówki dyni w piekarniku przez 45 min temperatura 180-200 stopni. Następnie dynię należy ostudzić i obrać ze skórki, zmiksować blenderem i gotowe.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować niedużą blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować olejem kokosowym.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie miksować blenderem aż powstanie gładka masa.
- Gotowe brownie przełożyć do blaszki i piec ok 12-15 min.
- Brownie należy dobrze wystudzić i przełożyć na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, dzięki temu będzie łatwiej go pokroić na kawałki.
Pochwalcie się swoimi ulubionymi dyniowymi przepisami!
Smacznego życzy Natfit!
Comments (2)