ZDROWA WERSJA CIASTECZEK OREO

Ciasteczka oreo to przysmak za którym szaleję od dawna! Jednak od kilku lat szukam alternatywy dla moich niezdrowych słodyczy. Czegoś co będzie smakowało jak słodycz, a w rzeczywistości nie będzie w tej przekąsce ani grama rafinowanego cukru.

 

Zdrowa wersja ciasteczek oreo to coś idealnego dla mnie! W internecie roi się od przeróżnych przepisów, ja bazowałam na kilku i muszę przyznać, że wyszły znakomicie. Zrobiłam większą porcję tak, żeby zanieść kilka do pracy, ale niestety niewiele po nich zostało, gdy je dopadłam po treningu nóg. Jest to przekąska głównie białkowo-tłuszczowa, ciasteczka nie zawierają zbyt dużej ilości węglowodanów.

SKŁADNIKI :

  • 90g mąki kokosowej
  • 2 miarki odżywki białkowej najlepiej czekoladowej lub 4 łyżki kakao
  • 4 daktyle
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 duże łyżki masła orzechowego
  • szklanka wiórek kokosowych
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • ok 1/4 wody (użyłam wody kokosowej)/mleko migdałowe
  • ekstrakt z laski wanilii
  • 2-3 łyżeczki erytrolu/stewii (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Warstwa Czekoladowa:
    Zaczynamy od przygotowania warstwy czekoladowej. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Olej kokosowy podgrzewamy (tak, żeby miał płynną postać) następnie dodajemy mąkę kokosową, odżywkę białkową/kakao, daktyle, masło orzechowe. Wszystkie składniki mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy wodę/mleko migdałowe. Powstałą masę kładziemy pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia lub folii aluminiowej (po to, żeby nam się nie przyklejały do stołu i wałka) i wałkujemy. Kolejny krok to wycinanie krążków. Można użyć foremki lub małej szklanki, musi nam wyjść parzysta liczba kółek. Powstałe krążki wstawiamy do lodówki na min 30 minut.
  2. Kokosowe nadzienie:
    Mielimy wiórki kokosowe, żeby były drobniutkie. Dodajemy do nich mleko kokosowe, ekstrakt z wanilii i słodzik opcjonalnie. Wszystkie składniki mieszamy.
  3. Ciastka oreo:
    Na krążku układamy nadzienie, ładnie je formujemy (u mnie nie wyszło tak ładnie 😛  ) i zamykamy drugim krążkiem lekko dociskając dłonią. Ciasteczka należy wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Z podanych składników wyszło mi 16 ciasteczek.

Smacznego!

 


 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *