BLOG

CZEKOLADOWE GOFRY Z MĄKI…

Czekoladowe gofry z mąki gryczanej! Wiele osób pewnie sobie myśli fuj nie lubię kaszy gryczanej i wszystkiego co jest związane z gryką. Sama nie lubię zapachu gotowanej kaszy gryczanej, ale uwierzcie mi lub nie w tych gofrach nie ma szans, że poczujecie smak tej mąki.

Gofry chodziły za mną przez całe lato, a że unikam glutenu i nabiału musiałam zrezygnować z tych sprzedawanych w wakacje w każdej budce we wszystkich turystycznych kurortach. Pomyślałam sobie, że trzeba te chemiczne bomby zastąpić swoją zdrowszą wersją.

Pierwsze co zrobiłam? Kupiłam gofrownicę, bo marzyły mi się gofry takie wiecie prawdziwe, prostokątne jak nad morzem. Zapłaciłam za nią niecałe 150zł, a w ostatnim czasie dosłownie nie stygnie. Mam już kilka kolejnych gofrowych przepisów przygotowanych dla Was!
Jednak czekoladowe gofry wymiatają! Zazwyczaj zjadam je jako posiłek po treningowy. Makroskładniki są idealnie dopasowane pod mój aktualny program żywieniowy. Najczęściej przygotowuję podwójną porcję i dziele je na dwie części tak, żeby kolejnego dnia nie stać już w kuchni, a tylko rozkoszować się smakiem pysznych czekoladowych gofrów.

Przepis idealny dla mam, które mają świadomość jaki wpływ na zdrowie ich pociech mają sklepowe słodycze, a z drugiej strony nie chcą, żeby ich pociechy były poszkodowane nie miały radości z jedzenia słodkości. Zdrowe wcale nie znaczy niesmaczne!

DSC08572

SKŁADNIKI:

-80g mąki gryczanej
-15 ml oleju kokosowego+olej do wysmarowania gofrownicy
-jajko
-2 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym Trec *
-łyżeczka proszku do pieczenie
-mleko roślinne np. kokosowe, migdałowe ok 1 szklanki (chodź daję zazwyczaj ,,na oko”)
-cynamon
-ulubione owoce, u mnie figi

jeśli nie używasz odżywki-3 łyżki kakao+łyżeczka erytrolu/stewii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Włączyć gofrownicę na średnią temperaturę i wysmarować gofrownicę olejem.
  2. Mąkę, odżywkę/kakao, proszek do pieczenia, cynamon wsypać do miski i wymieszać.
  3. Do suchych składników wbić jajko i dolać mleka.
  4. Wszystko miksować, aż powstanie jednolita masa.
  5. Powstałą masę przelewać do gofrownicy i piec ok 7 minut.

Gotowe gofry można podawać z ulubionymi owocami lub posmarowane masłem orzechowym bądź kremem z kokosa. Ja swoje gofry posypałam mąką z kokosa, dzięki temu wyglądają jak gofry z cukrem pudrem i świeżymi figami.

Z podanych składników wychodzi ok 7 czekoladowych gofrów.

DSC08579

SMACZNEGO ŻYCZY NATFIT!

12 przemyśleń nt. „CZEKOLADOWE GOFRY Z MĄKI…”

  1. Rez Nor pisze:

    Uwielbiam wszystko, co gryczane, kasze niepaloną, mąkę gryczaną, tak więc ten przepis jest w sam raz dla mnie 🙂 Ale figi sobie podaruję, bo nie lubię 😉

    1. Natalia Tober pisze:

      Również uwielbiam wszystko co gryczane 🙂

  2. My Home Rules pisze:

    Uwielbiam gofry ale w tej wersji jeszcze nie jadłam.

    1. Natalia Tober pisze:

      KOniecznie wypróbuj 🙂

  3. Mniam:) Uwielbiamy gofry, czekoladowych jeszcze nie jadłyśmy.

    1. Natalia Tober pisze:

      To trzeba spróbować 😀

  4. Przeboskie! Muszę zrobić! Ale chyba w wersji placuszków, bo gofrownicy nie mam:(

    1. Natalia Tober pisze:

      Jasne placuszki też wyjdą znakomite 😉

  5. Super, wygląda bardzo apetycznie i kusi. Zastanawiam się czy wyszłyby też z mąki kokosowej.. ?

    1. Natalia Tober pisze:

      Myślę, że lepiej dać mieszankę kokosowej i innej bo z samej kokosowej nie zawsze wychodzi 🙁 jak spróbujesz to daj znać, proszę 🙂

  6. kruszynka pisze:

    Moje dzieci nie lubią kaszy. Może jak zjedzą takie gofry to się nie poznają. Muszę wyciągnąć mojego starego dezala i sprawdzić. Jakie owoce pasują jeszcze do tych gofrów? Czy mogą być banany?

    1. Natalia Tober pisze:

      Kasza jest praktycznie niewyczuwalna, zawsze możesz dać więcej miodu czy innego słodzika 🙂 owoce w sumie każde 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *