Bezglutenowa tarta z warzywami i boczkiem to mój ostatni hit. Przepis nie jest moim autorskim dziełem! Zainspirowałam się tym co wyczarowała autorka jednego z moich ulubionych blogów http://cookitlean.pl.
Blog Kasi to cała kopalnia rewelacyjnych paleo przepisów na których punkcie mam ostatnio fioła.
Blogerka razem z Iwoną Wierzbicką-Ajwen wydały pierwszy w Polsce Paleo Przewodnik. Tydzień swoich wakacji spędziłam na szkoleniu u Ajwen co dało mi motywacyjnego kopniaka. Jestem wielką fanką Ajwen i Kasi, więc swój paleo przewodnik zamówiłam przed premierowo, a pod paczkomatem koczowałam kilka dni 🙂 Oczywiście książkę polecam i to bardzo! Znajdziecie tam trochę teorii na temat diety paleo oraz dużo ciekawych przepisów.
Pierwszym przepisem, który wypróbowałam z książki była Bezglutenowa Tarta z Warzywami i Boczkiem-muszę przyznać szczerze, że był to znakomity wybór!
Tarta nie tylko robi niesamowite wrażenie wizualne, ale również bosko smakuje.
Tutaj macie link z przepisem i sposobem przygotowania:
http://cookitlean.pl/przepisy/bezglutenowa-tarta-z-warzywami-boczkiem-paleo/
W swojej wersji zmieniłam kilka produktów:
-zamiast mąki konopnej użyłam mąki gryczanej
-nie lubię bakłażana, dlatego dałam więcej cukinii
-dodałam trzy plastry boczku więcej oraz 4 plastry szynki parmeńskiej
-kilka kawałków papryki, żeby było bardziej kolorowo
-następnym razem zrobię więcej sosu, bo tym razem nie był praktycznie wyczuwalny.
Tarta to świetny pomysł na świąteczną potrawę, dobrze się kroi, można ją jeść na ciepło jak i na zimno, a co najważniejsze zrobi ogromne wrażenie na gościach 🙂
Smacznego życzy NatFit! 🙂
Comments (2)