Bezglutenowy burger i frytki z batata!
To świetny pomysł na zdrowy i pełnowartościowy posiłek!
Pełnowartościowy, bo zawiera białko, tłuszcz i węglowodany, a oprócz tego jest smaczny i sycący.
Polecam tym którzy dbają o zdrowie i zgrabną sylwetkę.
Bezglutenowy burger i frytki z batata to jest danie, które na moim stole ostatnio pojawia się dość często. Od kiedy unikam glutenu muszę troszkę kombinować i szukam alternatywy dla zbożowych bułek.
I tak moje bezglutenowe burgery przygotowałam nie inaczej jak bez bułki, a zamiast niej użyłam paprykę prosto z ogródka.
Niezdrowe frytki smażone na głębokim tłuszczu, zastąpiłam frytkami z batata.
Nie będę nikomu wmawiać, że burger z papryką zamiast bułki to to samo bo nie, ale mi bardzo smakowało! Nie miałam uczucia ciężkości po zjedzonym posiłku, a wręcz przeciwnie. Burger był lekkostrawny i dał mi kopa na treningu.
SKŁADNIKI:
Kotlet:
-100g mięsa wołowego mielonego
-mała szalotka
-ząbek czosnku
-jajko
-sól himalajska
-pieprz
-sól
Frytki:
-180g batatów
-łyżka masła klarowanego
-ostra papryka
-sól himalajska
-cynamon
Dodatki:
-papryka
-pomidor
-2 plastry awokado
-2 plastry pieczonej cukinii (użyłam z poprzedniego dnia z obiadu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bataty kroimy w słupki, smarujemy rozpuszczonym wcześniej masłem klarowanym, doprawimy solą, ostrą papryką i cynamonem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. W tym czasie mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem i szalotką. Wbijamy jajo, dodajemy sól oraz pieprz. Smażymy z obu stron, aż się zarumieni. Kroimy paprykę używamy tylko górnej i dolnej części, która ma nam posłużyć za bułkę. Następnie kolejno na dolnej części papryki układamy plaster cukinii, pomidora, awokado, kotleta i znów cukinię, pomidor oraz górną część papryki. Przygotowane frytki z batata układamy na talerzu obok bezglutenowego burgera.