Jesteś na diecie i w swoim jadłospisie masz czekoladowe placki z kremem kokosowym, czy to możliwe?
Tak! Moi podopieczni dostają takie cuda, bo sama od lat toczę walkę o wymarzoną sylwetkę i jak bym miała jeść codziennie coś czego nie lubię to szybko bym ją przegrała.
Dlatego w mojej kuchni nie ma nudy, ciągle coś urozmaicam, szukam nowym i zdrowych produktów.
Kiedy ostatnim razem robiłam amerykańskie placki zwane pancakes czegoś mi w nich brakowało, a dokładnie śmietany lub jakiegoś słodkiego kremu. Proszę bardzo! Mam kremówkę tłustą i puszystą, ale bez laktosy. Odżywiając się w taki sposób nie potrzebuję nawet cheatować, bo niektóre z moich przepisów są obrzydliwie słodkie!
Patrząc na te zdjęcia tak sobie myślę, że chyba zaraz znów wrócę do kuchni i znów zrobię te placki…
SKŁADNIKI:
-40g płatków jaglanych* (zalać gorącą wodą i poczekać ok 10 min)
-banan
-jajko
-20g odżywki białkowej (można zamienić na kakao+słodzik np. erytrol)
-łyżka kakao
-cynamon
-łyżka słodziku (erytrol lub stewia)
-łyżka oleju kokosowego
-truskawki liofilizowane jako dodatek (można użyć świeżych owoców, orzechów, wiórek kokosowych)
*płatki jaglane można zastąpić: kaszą jaglaną, płatkami owsianymi, bezglutenowymi mąkami tj. ryżowa, kasztanowa, gryczana
SKŁADNIKI NA KREM:
-150 ml mleka kokosowego (np. aroy lub real thai) musi być dobrze schłodzone
-2 łyżki słodzika (u mnie erytrol)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do zalanych gorącą wodą płatków, dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy niewielkie placki.
- Schłodzone mleko, miksujemy razem ze słodzikiem aż do uzyskania kremu.
- Gotowe placki smarujemy kremem i układamy jeden na drugim, na górę można dołożyć dodatki.