Jagodowy torcik to niby zwykły omlet, a smakuje nieziemsko!
Jestem osobą, która uwielbia słodkości. Odkąd zaczęłam swoją przygodę ze zdrowym stylem, życia ograniczyłam słodycze do minimum. Przyznam się szczerze, że nadal często mam ochotę zjeść coś na słodko, dlatego obecnie zawsze szukam zdrowej alternatywy dla cukru. Ostatnio zajadam się omletami/plackami i naleśnikami oczywiście w słodkiej wersji! Zazwyczaj zjadam taki ,,deser” na śniadanie lub drugie śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 3 białka
- 2 żółtka
- łyżeczka stewii
- 30g płatków owsianych
- ok 1/2 szklanki mleka migdałowego
- pół szklanki jagód/borówek amerykańskich
- olej kokosowy (do smażenia)
- mus z truskawek/masło orzechowe
- Dip Marschmallow (Walden Farms)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka wraz ze stewią ubijamy na sztywną masę. Płatki owsiane, żółtko, jagody i mleko migdałowe mieszamy używając blendera. Następnie dodajemy białka do reszty składników, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną i lekko nawilżoną olejem kokosowym patelnię. Omlet podpiekamy z obu stron, kroimy go na 4 części, każdą z nich smarujemy musem z truskawek (bądź innych owoców) lub masłem orzechowym.
Na koniec gotowy ,,torcik” posmarowałam dipem marshmallow Walden Farms.