Dziś na obiad serwuję pierś z kaczki w sosie pomarańczowym ze szparagami i ziemniakami. Wszystko jest doskonale wypieczone i soczyste, a przy okazji proste i szybkie w wykonaniu.
Utarło się, że ziemniaki są tuczące i nie sprzyjają w walce z tkanką tłuszczową. W rzeczywistości jest wręcz przeciwnie.
Ziemniaki są bogate w witaminy i minerały, mają bardzo mało kalorii bo w 100g produktu tylko 77 kcal. Także dopóki nie polewamy ziemniaków tłustym sosem możemy jeść je bez wyrzutów sumienia.
W sezonie wiosennym i letnim szaleję na punkcie warzyw i owoców. Do dzisiejszego obiadku przygotowałam szparagi.
Jak przygotować pierś z kaczki w sosie pomarańczowym ze szparagami i ziemniakami?
Składniki na 2 porcje dania.
SKŁADNIKI:
-260g piersi z kaczki
-320g ziemniaków
-2 pomarańcze
-10ml oleju kokosowego
-10ml oliwy z oliwek
-10g masła klarowanego
-1 łyżeczka miodu
-szparagi
-sól himalajska, pieprz, słodka i ostra papryka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pierś umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.
- Olej kokosowym rozgrzać na patelni, a na niej smażyć mięso.
- Podsmażoną kaczkę posyp solą i posmaruj miodem, w tym czasie ziemniaki wysmaruj oliwą, solą, pieprzem oraz papryką. Szparagi również delikatnie polej oliwą.
- Mięso i szparagi należy piec w 180 stopniach przez 25 min (ziemniaki można podpiekać troszkę dłużej ok 35 min, dlatego można je wstawić do piekarnika szybciej)
- Przygotowujemy sos: dokładnie myjemy pomarańcz i ścieramy skórkę na tarce. Następnie obieramy owoc i dzielimy na kawałki. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok.
- Na patelni na której smażyliśmy mięso podsmażamy skórkę pomarańczy, następnie wlewamy sok, dodajemy kawałki pomarańczy i masło klarowane.
- Gotową pierś z kaczki z ziemniakami i szparagami polewamy sosem pomarańczowym.
Tu znajdziesz inny pomysł na smaczny obiad: PIERŚ Z KURCZAKA, TO NIE MUSI BYĆ NUDNE
Smacznego życzy NatFit!