Tort? Z jakiej okazji? Tak po prostu bez okazji, bo czemu nie?
Tort jagodowo-kokosowy z …buraka yhym z buraka i uwierz mi, że był znakomity!
Gdyby nie to, że wszyscy mnie znają i każdy wie, że niezdrowej wersji tortu bym nie zrobiła, to nikt by nie zgadł, że był to tort z buraka, bez cukru i glutenu.
Można? Można! Teraz Ty spróbuj 🙂
Tort przygotowałam z dwóch ,,biszkoptów” i kremu z nerkowców i kokosa.
SKŁADNIKI NA ,,BISZKOPT”:
-ok 400g ugotowanych buraków
-150g mąki kokosowej (może być również kasztanowa)
-miarka odżywki białkowej smak czekoladowy lub 3 łyżki kakao i coś do posłodzenia np. erytrol
-pół szklanki namoczonych daktyli
-3 łyżki oleju kokosowego
-cynamon
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ja zrobiłam dwa biszkopty, czyli z podwójnej ilości podanych wyżej składników.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Buraki i daktyle zmiksowałam.
- Następnie dodałam resztę składników i wszystko dokładnie wymieszałam.
- Przełożyłam do małej tortownicy i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni 45 min.
W tym czasie zajęłam się przygotowaniem kremu.
SKŁADNIKI:
-szklanka namoczonych orzechów nerkowca
-pół szklanki namoczonych daktyli
-łyżka oleju kokosowego
-pół szklanki wiórek kokosowych
-wanilia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
- Dla uzyskania lepszej konsystencji można dodać odrobinę wody.
A teraz czas na polewę na tort. Można ją przygotować roztapiając gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodając łyżkę oleju kokosowego lub rozpuszczając dwie miarki odżywki białkowej w niedużej ilości wody również z dodatkiem oleju kokosowego.
Po upieczeniu dwóch ,,biszkoptów”, przełożyłam je orzechowym kremem i wysmarowałam czekoladową polewą. Na górę położyłam całe mnóstwo jagód, a boki udekorowałam płatkami kokosa.
Równie dobrze możesz przygotować to ciacho, tylko z jednego ,,biszkoptu” z pewnością wyjdzie znakomicie.