TORT JAGODOWO-KOKOSOWY

Tort? Z jakiej okazji? Tak po prostu bez okazji, bo czemu nie?
Tort jagodowo-kokosowy z …buraka yhym z buraka i uwierz mi, że był znakomity!
Gdyby nie to, że wszyscy mnie znają i każdy wie, że niezdrowej wersji tortu bym nie zrobiła, to nikt by nie zgadł, że był to tort z buraka, bez cukru i glutenu.
Można? Można! Teraz Ty spróbuj 🙂

Tort przygotowałam z dwóch ,,biszkoptów” i kremu z nerkowców i kokosa.

SKŁADNIKI NA ,,BISZKOPT”:

-ok 400g ugotowanych buraków
-150g mąki kokosowej (może być również kasztanowa)
-miarka odżywki białkowej smak czekoladowy lub 3 łyżki kakao i coś do posłodzenia np. erytrol
-pół szklanki namoczonych daktyli
-3 łyżki oleju kokosowego
-cynamon
-pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ja zrobiłam dwa biszkopty, czyli z podwójnej ilości podanych wyżej składników.

DSC08227 (1)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Buraki i daktyle zmiksowałam.
  2. Następnie dodałam resztę składników i wszystko dokładnie wymieszałam.
  3. Przełożyłam do małej tortownicy i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni 45 min.

W tym czasie zajęłam się przygotowaniem kremu.

SKŁADNIKI:

-szklanka namoczonych orzechów nerkowca
-pół szklanki namoczonych daktyli
-łyżka oleju kokosowego
-pół szklanki wiórek kokosowych
-wanilia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  2. Dla uzyskania lepszej konsystencji można dodać odrobinę wody.

A teraz czas na polewę na tort. Można ją przygotować roztapiając gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodając łyżkę oleju kokosowego lub rozpuszczając dwie miarki odżywki białkowej w niedużej ilości wody również z dodatkiem oleju kokosowego.

DSC08231

Po upieczeniu dwóch ,,biszkoptów”, przełożyłam je orzechowym kremem i wysmarowałam czekoladową polewą. Na górę położyłam całe mnóstwo jagód, a boki udekorowałam płatkami kokosa.

Równie dobrze możesz przygotować to ciacho, tylko z jednego ,,biszkoptu” z pewnością wyjdzie znakomicie.

Smacznego!

DSC08217

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *