Wiosenna Tarta Owocowa, która skradła moje sere! W sumie to nie tylko moje 🙂
Po pierwsze łatwa w wykonaniu, po drugie zdrowa, po trzecie-niebo w gębie!!!
Musisz spróbować! Wiosenna tarta owocowa z kremem jaglano-kokosowym. Na ostatnią rodzinną imprezę mama poprosiła mnie, żebym zrobiła jakieś ciacho! Powiedziałam, że nie ma sprawy, ale to będzie zdrowe ciasto. Tacie nie spodobał się ten pomysł, ale cóż nie miał wyjścia bo ja i tak przystałam na swoim.
Ciacho wyszło rewelacyjnie smakowało dosłownie wszystkim i nikt z gości nie zgadł jakie były składniki tarty.
Zgadnijcie kto zjadł najwięcej? Tatuś! A jednak to co zdrowe może być smaczne.
Blog weganom odkryłam niedawno odrazu mnie zachwycił. Choć weganką nie jestem (jeszcze) przepisy z tej strony mocno przypadły mi do gustu. Skusiłam się, żeby zrobić tę tartę ze względu na łatwość wykonania, proste i zdrowe składniki.
Orginalny przepis znajdziecie na:
http://weganon.blogspot.co.uk/2015/07/tarta-owocowa-z-kremem-jaglano-kokosowym.html
Mój przepis jest troszkę zmodyfikowany:
SKŁADNIKI NA SPÓD:
-szklanka migdałów
-szklanka wiórek kokosowych
-1/2 szklanki sezamu
-1/2 szklanki siemienia lnianego
-1/2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich
-1/2 szklanki namoczonych wcześniej daktyli
SKŁADNIKI NA MASĘ:
-200g kaszy jaglanej
-puszka schłodzonego mleka kokosowego
-100g wiórek kokosowych
-2 łyżki syropu z daktyli lub agawy
DO OZDOBY:
-ulubione owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki na spód należy dokładnie zmiksować i przełożyć do formy na tartę. Wstawić do zamrażarki na godzinę, a następnie przenieść do lodówki.
Przygotowanie masy należy zacząć od ugotowania kaszy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Nastepnie wystudzić, dodać wiórki, syrop i mleko, ale tylko stałą część z puszki. Wszystko zmiksować i przełożyć na gotowy już spód. Całość można ładnie ozdobić owocami tak jak na zdjęciach. Tartę wstaw do lodówki na conajmniej 3-4 godziny.
Comments (3)