Dziś mam przepis na czekoladowe gofry z kokosowym kremem dla tych wszystkich, którym brakuje tego smakołyku na diecie szczególnie latem. Dla mnie wakacje kojarzą się głównie z goframi, plażą i zimnymi napojami.
Dlatego ostatnio wcinam gofry na swój drugi posiłek niemalże każdego dnia. Pakuję je w pudełko zabieram na plażę, łódkę lub wycieczkę rowerową. Mogę powiedzieć, że ratują mi życie na diecie. Chyba każdy kto dba o zdrowi i szczupłą sylwetkę wie o czym piszę. Kolejny raz stawiam na prostotę: używam składników, które zawsze mam w kuchennej półce i kieruję się zasadą im mniej składników tym lepiej. Oczywiście czekoladowe gofry z kokosowym kremem są bez glutenu, cukru i nabiału-jak zawsze u mnie.
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE GOFRY:
-50g mąka ryżowa
-jajko
-5ml oleju kokosowego
-łyżka kakao
-50ml mleka bez laktozy lub roślinnego (można dać więcej mleka, masa nie może być zbyt gęsta)
-łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
-20g odżywka białkowa o smaku kokosa*
-50ml mleka kokosowego (część stała) np. Aroy lub Real Thai
*zamiast odżywki można dodać łyżkę ksylitolu/erytrolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na początku należy rozgrzać gofrownicę i posmarować ją olejem np. kokosowym.
- Składniki na czekoladowe gofry dokładnie wymieszać.
- Gotową masę wlać na gofrownicę i piec przez ok 5 min.
- Składniki na krem kokosowy również wymieszać, jeśli masa będzie zbyt gęsto można dodać odrobinę wody.
- Gofry posmarować kremem kokosowym i podawać z ulubionymi owocami.
Z podanych składników wychodzą 2 gofry.
Wartości odżywcze podane na jedną porcję, która może być posiłkiem.
Kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcz |
525 kcal | 29g | 48g | 24g |