Przepis na kaszę jaglaną zapiekaną z borówkami i przyprawami powstał bardzo spontanicznie. Kupiłam piękną formę do pieczenia w kształcie serca i stwierdziłam, że koniecznie muszę coś w niej dziś przygotować. Wypadło na kaszę jaglaną, którą planowałam zjeść po treningu. Zapiekanka tak mi posmakowała, że będę ją robić zdecydowanie częściej.
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin i minerałów, dlatego nazywana jest królową wszystkich kasz.
SKŁADNIKI:
-50g kasza jaglana
-20g figi suszonee
-30g odżywka białkowa (można zamienić na 20g kakao i 2 łyżki erytrol/stewia)
-20g olej kokosowy
-łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki suszonego imbiru
-garść borówek lub innych owoców
Mrożone borówki kupuję w Lidlu, są duże i mega smaczne. Spróbujcie zjeść mrożone, smakują jak cukierki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Figi kroimy na drobne kawałki.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy olej kokosowy, odżywkę białkową/kakao, figi oraz przyprawy.
- Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 min.
- Uważaj podczas wyjmowania na bardzo gorącą formę.
- Na gotową zapiekankę układamy borówki lub inne owoce.
Tu znajdziesz inne pomysły na potrawy z kaszą jaglaną:
PLACKI Z KASZY JAGLANEJ
DESER Z KASZY JAGLANEJ SPRÓBUJ, A NIE POŻAŁUJESZ!
CZEKOLADOWY MUS Z KASZY JAGLANEJ
KTO MA OCHOTĘ NA DRUGĄ POŁÓWKĘ ZAPIEKANKI Z KASZY JAGLANEJ?
Smacznego, życzy NatFit!