KASZA JAGLANA ZAPIEKANA Z FIGAMI I BORÓWKAMI

Przepis na kaszę jaglaną zapiekaną z borówkami i przyprawami powstał bardzo spontanicznie. Kupiłam piękną formę do pieczenia w kształcie serca i stwierdziłam, że koniecznie muszę coś w niej dziś przygotować. Wypadło na kaszę jaglaną, którą planowałam zjeść po treningu. Zapiekanka tak mi posmakowała, że będę ją robić zdecydowanie częściej.

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin i minerałów, dlatego nazywana jest królową wszystkich kasz.

SKŁADNIKI:

-50g kasza jaglana
-20g figi suszonee
-30g odżywka białkowa (można zamienić na 20g kakao i 2 łyżki erytrol/stewia)
-20g olej kokosowy
-łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki suszonego imbiru
-garść borówek lub innych owoców

Mrożone borówki kupuję w Lidlu, są duże i mega smaczne. Spróbujcie zjeść mrożone, smakują jak cukierki.

DSC09086

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Figi kroimy na drobne kawałki.
  3. Do ugotowanej kaszy dodajemy olej kokosowy, odżywkę białkową/kakao, figi oraz przyprawy.
  4. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 min.
  5. Uważaj podczas wyjmowania na bardzo gorącą formę.
  6. Na gotową zapiekankę układamy borówki lub inne owoce.

DSC09101

Tu znajdziesz inne pomysły na potrawy z kaszą jaglaną:

PLACKI Z KASZY JAGLANEJ
DESER Z KASZY JAGLANEJ SPRÓBUJ, A NIE POŻAŁUJESZ!
CZEKOLADOWY MUS Z KASZY JAGLANEJ

KTO MA OCHOTĘ NA DRUGĄ POŁÓWKĘ ZAPIEKANKI Z KASZY JAGLANEJ?

DSC09111

Smacznego, życzy NatFit!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *